San Eustaquio


Plácido era militar, un general de Trajano, aficionado a la caza. Acechando a unos ciervos, tropezó con un ejemplar de gran cornamenta, en medio de la cual se alzaba una cruz. Una voz se alzó en el bosque. Plácido, ¿por qué me persigues?, dijo la voz. Días después, volvió a tropezar con el ciervo. Tú sufrirás mucho por causa de Cristo, le dijo. Poco después, Plácido dejó el alcohol y se retiró a su casa de campo. Pero acuciado por los problemas de la hacienda y las cuitas de su mujer, acudió a la llamada de Trajano, regresó al ejército, batió a los enemigos del imperio y regresó a Roma. Por aquel entonces ya eran todos cristianos en casa de Plácido, que ahora se hacía llamar Eustaquio. Un desacuerdo con Adriano, sucesor de Trajano, le valió el martirio. Fue cocido con su mujer y sus dos hijos en las tripas de un buey de bronce, sumándose a la gran familia de mártires hervidos, asados o fritos. Hoy, 20 de septiembre, celebramos su martirio.

Cuentan que San Eustaquio es el patrón de los cazadores e intercede en los problemas familiares. Sin embargo, los romanos desconfían. Porque Sant’Eustachio (así le llaman) es veneradísimo en Roma (es uno de los dieciséis santos, un grupo de élite del santoral romano), pero en su iglesia no se casa nadie. ¿Por qué?, pregunta el incauto. El romano responde haciendo la señal del cornudo. ¿Cómo va a casarse nadie en una iglesia presidida por una cornamenta?

A la sombra de esos cuernos, en el rione (barrio o distrito) de Sant’Eustachio en Roma (tocando a la piazza Navona), se dio a conocer Caravaggio, Galileo reflexionó acerca del heliocentrismo, se compuso la primera ópera, la primera sinfonía, se confabuló para forzar la conversión del rey de Francia, se financió la campaña de Lepanto, se decidió el papado de una docena larga de papas y nació el Barroco tal y como lo conocemos hoy en día. Por si fuera poco, queda el Sant’Eustachio, il caffè, y no hace falta decir más. Los entendidos saben de qué hablo.

3 comentarios:

  1. Fa no-res, gràcies a la meva renúncia -parcial- al sacerdoci del periodisme, vaig trobar l'oportunitat d'anar al cafè de sant'Eustachio. Em semblava que sentia la teva veu: Sandra, com, però encara no hi has anat? Com que els gestos del periodista estressat costen de perdre, mentre esperava que em servissin el cafè em vaig submergir en la lectura d'un diari i, distreta, vaig acostar-me la tassa als llavis. Una veueta interior enmig d'alguna notícia sobre els problemes polítics de Berlusconi va clamar, baixet: ostres, que n'és de bo, aquest cafè! Vaig alçar la vista del diari i ho vaig entendre tot: és clar. És que era al Café de Sant'Eustachio!

    ResponderEliminar
  2. Cara Sandra, No saps com celebro aquest comentari! Felicitats (perquè descobrir el cafè del "Sant'Eustachio" és motiu per alegrar-se). Ara vindrà la sonada polèmica entre els partidaris de la "Tazza d'Oro" (http://www.tazzadorocoffeeshop.com/) i els partidaris del "Sant'Eustachio". Podriem discutir el cas en el "Caffè Greco" (http://www.anticocaffegreco.eu/), que potser no faci un cafè tan bo, però sí que té una "solera"... Ah... Tinc una "morriña caffetiera"...

    ResponderEliminar
  3. Ah, no hi ha discussió possible. La Tazza d'Oro no li arriba ni a la sola de les sabates, al Café de Sant'Eustachio! (els romans ho dirien amb una vulgaritat inenarrable que estalvio als honorables lectors del teu blog).
    De fet, el cafè italià sovint està massa torrat, i és massa amarg. L'Illy, per exemple, en la meva opinió és només una gran trobada de màrqueting. No li arriba a la sola de les sabates, per exemple, a un cafè casolà com el Nelson, del barceloníssim barri de Gràcia. El cafè Nelson és boníssim i econòmicament molt competitiu. Tant que... oh, sacrilegi! el meu marit romà i jo fem bona provisió de saquets per a cafetera "oro-ley" (moka de tota la vida) cada cop que venim a Barcelona i els portem a casa nostra d'Itàlia (els italians ja s'estaran en aquest moment estirant dels cabells, excepte els que tenen esperit crític, com l'Adriano!).
    Un bon cafè s'hauria de reconèixer perquè no cal afegir-hi sucre. Doncs bé, la Tazza d'Oro sense una bona provisió de sucre és imbevible. I el café de sant'eustachio, per cert, és molt bo, i té una crema deliciosa i abundantíssima però... el serveixen amb sucre afegit!

    ResponderEliminar